Любі наші читачі!
Ми запрошуємо вас на перегляд книжкової виставки-реклами «Кожен знає, що морквиця на городі, мов цариця», яка має такі розділи:
«Цікавинки про морквинки»:
«Той, хто моркву поважає, до ста років доживає!»;
«Смачне меню для ваших Зайчиків» .
Тисячі років люди вшановують Моркву. Поети Давнього Риму на її честь складали оди. Казкові гноми віддавали за неї злитки золота. На королівських бенкетах їй належало почесне місце. У наші дні слава її сягнула небувалої висоти.
Моркву вважають королевою овочів, і це не дивно. Золотаво-червона красуня з пишною смарагдово-зеленою косою зачаровує своєю вродою. А хто може зрівнятися з нею за кількістю корисних речовин?
Батьківщина Моркви — Середземномор'я. Людина знає і шанує моркву вже 4 тисячі років! Хоч прадавній родич нашої пишної красуні був зовсім непоказний: тоненький, безбарвний, ламкий корінець, але він мав цілющу силу, і це помітили люди. Першими звернули увагу на моркву стародавні мудреці та лікарі. Славетний грецький лікар Гіппократ відзначав моркву як цінну лікарську рослину, а називали її тоді — карота.
Люди почали вирощувати цілющу рослину, кароту стали вживати в їжу. На королівських бенкетах страви та різні приправи з нею вважалися найвишуканішими.
Минали століття, людина наполегливою працею перетворила тоненький корінець на розкішний овоч, створила десятки сортів цієї культури. Зараз вирощують моркву білу, жовту, рожеву, оранжеву, червону, фіолетову і навіть фіолетово-чорну. На вулканічному грунті в Японії росте морква-велетень завдовжки з метр! Люди її не вживають, а дають на корм худобі. Найбільш цінною на поживні речовини вважають моркву сорту каротель: невелику, яскраво-червону, солодку й соковиту.
У чому ж сила цієї рослини?
Моркву називають справжньою коморою вітамінів та корисних речовин, але найбільше в ній каротину.
Каротин в організмі людини перетворюється на вітамін А, який називають вітаміном росту. Ось чому морква особливо корисна для дітей, вона покращує зір, зміцнює зуби, поліпшує здоров'я. Вчені кажуть, що морква сприяє вічній молодості.
У морквяному соку багато фітонцидів, які мають антисептичні властивості і допомагають організму боротися з вірусами. Мінеральні солі, калій зміцнюють серце і судини.
Світовою столицею моркви є місто Холтвіль, Каліфорнія. Тут щорічно проходить фестиваль моркви.
У цього овоча їстівне бадилля. Його додають в другі страви, супи і салати, заварюють як чай.
Найдовша морквина була вирощена британським фермером з Ноттінгемшира – Джоном Атертон. Її довжина становила 5,84 м, що дорівнює довжині автомобіля середнього класу. Звичайно, велика її частина була тонким хвостиком.
В європейських країнах морква вважається фруктом. Знаєте чому? Португальці з неї роблять дуже смачне варення і експортують його в Європу. Згідно з європейським законодавством варення можна варити тільки з фруктів. Саме тому морква перетворилася на фрукт. Використовуйте у своєму щоденному раціоні цей цінний продукт , а підбірку смачних рецептів ми вам підготували.
Готуйте і смакуйте на здоров’я!
|