Неділя
28.02.2021
00:18
Вітаю Вас Гість
RSS
 

Василівська міська бібліотека-філія для дітей Комунального закладу «Василівська Публічна бібліотека»
Василівської міської ради Запорізької області

Головна Реєстрація Вхід
Фрукти й овочі для нас-вірні друзі повсякчас. Цикл книжкових виставок »
Меню сайту

Пошук

Архів записів

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Мапа відвідувань

Форма входу


     2021 рік ООН проголосила Міжнародним роком овочів та фруктів. У сучасному світі все більше людей стурбовані проблемами правильного харчування, намагаються вживати в їжу виключно корисні продукти. І нічого дивного або незвичного в цьому немає, адже з їх допомогою можна не тільки запобігти виникненню багатьох захворювань, але і продовжити покращувати своє життя.
Овочі та фрукти – важливе джерело вітамінів, без яких неможливе життя людини і особливо зараз, коли іде боротьба з пандемією, їх вживання сприятиме профілактиці хронічних недуг.
Щоденно вживаючи свіжі овочі та фрукти, ми отримуємо необхідну кількість вітамінів А, С, Е, В1, В2, В6, К, РР. Крім того багато заліза, калію, магнію, кальцію, фосфору та інших мікроелементів.
Василівська районна бібліотека для дітей  відкриває цикл книжкових виставок   «Читай - про овочі, фрукти та інші продукти».
Перша книжкова виставка-заклик «Фрукти й овочі для нас-вірні друзі повсякчас» познайомить вас з розмаїттям чудових, корисних ягід, фруктів, овочів, а ще детально розібратися в  корисних властивостях,    правилами їхнього споживання та зберігання.Людина має дуже багато друзів у царстві Флори. Та чи добре ми знаємо своїх вірних друзів?
Починаємо знайомство.


ЇЇ  величність-Капуста!
Капуста. Відомо кілька видів цієї культури: капуста біло – і червоноголова, цвітна, брюсельська, савойська, кольрабі, а також азіатські види – пекінська та китайська.
 Її по праву називають – королівська величність, адже крім вживання в їжу, капусту використовують в народній медицині для лікування багатьох захворювань, а також з неї роблять косметичні маски для покращення стану шкіри та волосся. 
 Здавна капусту застосовували для лікування захворювань травного тракту. Лікує вона також шкірні запальні процеси - екземи, опіки, рани. Свіже листя можна прикладати до хворих місць - вони знімуть запалення. 
При ангіні треба прив'язати лист на горло, покрити м'якою ганчіркою і міняти їх кожні дві години. Допомагають капустяне листя і при маститі. 
  Не менш корисною є квашена капуста. Сіль та молочна кислота, яка міститься в капусті, надають консервуючий ефект, завдяки чому зберігається більшість корисних властивостей. В давнину квашену капусту брали з собою в далекі плавання моряки, оскільки вона допомагала попередити цингу - страшне захворювання, яке виникає при дефіциті вітамінів. 
Вживайте капусту! Вона зміцнює імунітет .


 Картопля: і годує, і лікує.
Картопля з’явилася в Європі порівняно недавно – в 1565 році. Її привезли із Південної Америки іспанські моряки.
Довгий був шлях цієї культури до нашого столу. Спочатку її вирощували у садах як декоративну рослину, потім варили варення з зелених ягід і лише потім почали вживати в їжу бульби. Але і в 1800 році в Європі картопля була ще такою рідкістю, що її дарували один одному на свята.
Перша спроба поширення нової культури була невдалою. Селяни не знали здатності картоплі утворювати бульби і використовували в їжу насіннєві ягоди, що приводило до масових отруєнь. Тому навіть в 1830-1840-х роках траплялися «картопляні бунти» – селян насильно змушували садити картоплю, яку ті називали «чортовим яблуком».
Поступово картопля завойовувала нові площі, і тепер її вирощують навіть за Полярним колом!  
Картопля годує мільйони людей, і її справедливо називають другим хлібом.
Сік сирої картоплі - один з кращих засобів від хвороб травного тракту: диспепсії, газів у шлунку, навіть виразки. Триразовий курс лікування - 10-денний з 10-денною перервою. Водяну баню з вареної картоплі використовують для інгаляції носоглотки та горла. Запечену несолену картоплю вживають при ниркових та серцево-судинних захворюваннях. 
А дрібно просіяне картопляне борошно служить присипкою при попрілостях у дітей.                    Картопля - досить здорова їжа!     


Такий корисний буряк.
Ми звикли, що буряк дуже корисний та смачний овоч, це один з найбільш універсальних інгредієнтів в кулінарії. Його варять, смажать, запікають, з нього роблять пюре, супи, закуски та навіть використовують при виготовленні соку. Буряк додають не лише через його насичений червоний колір та пікантний смак, в ньому міститься багато вітамінів та клітковини. Буряк є одним з головних інгредієнтів класичного українського борщу. Борщ з буряка настільки корисний, що його заслужено можна назвати їжею космонавтів. В 1975 році під час експериментального польоту «Аполлон» — «Союз» радянські космонавти з «Союз-19» пригостили астронавтів «Аполлона-18» борщем в тюбиках. Це українське блюдо ідеально підходить для підтримки астронавтів в космосі.
В давнину коріння буряка не використовувалось для приготування їжі, з нього робили відвари та настоянки, які застосовували для лікування застуди та зубного болю.
  У світі є величезне різноманіття сортів буряка, які відрізняються не лише за кольором, формою та смаком, а й по вмісту корисних речовин. Сьогодні, крім червоного, можна побачити яскраво-білий, золотисто-жовтий, рожевий і навіть смугастий буряк.
Буряк одна з небагатьох рослин, які повністю їстівні. В їжу можна вживати всі частини рослини, починаючи від листя і закінчуючи коренеплодом. Також буряк дуже багатий на вітаміни А і К, фолієву кислоту та калій. Сік буряка один з кращих натуральних антиоксидантів, він позитивно впливає на кровообіг та знижує кров'яний тиск.
Молодий бурячок позбавляє болячок!


Таємниці королеви Кароти
 Скромна морквина насправді один з найбагатших каротином овочів. Завдяки приємному солодкому смаку яскраво-помаранчеві плоди практично завжди подобаються діткам, а деякі з них сприймають цей плід як ласощі. Діткам подобається гризти морквину – це відмінний варіант перекусу для, наприклад, дошкільнят: солодкий і корисний.
Морквина містить багато речовин, що володіють корисними властивостями. Серед них найбільшої уваги заслуговують: каротини –   сприяє оздоровленню і очищенню організму;  пантотенова кислота – регулює обмінні процеси;  аскорбінова кислота – має антиоксидантну дію;  флавоноїди – підвищують еластичність судин, роблять їх міцнішими;  антоціани – забезпечують бактерицидний ефект, надходять в організм виключно з продуктами.
Крім цього в моркви присутні вітаміни: тіамін, рибофлавін, токоферол, група «B» і багато інших. Є і мінерали: йод, залізо, марганець, мідь, молібден і інші. Також в моркві є клітковина в значних кількостях, крохмаль і пектин. Завдяки такому складу морква корисна всім: і діткам, і дорослим. Особливо важлива для малюків і дошкільнят, так як їх організм тільки формується, і багато що залежить від повноцінного харчування.
Яскравого кольору їй додає бета-каротин, який в організмі перетворюється на вітамін росту – вітамін А. Варена морква допомагає в лікуванні злоякісних пухлин, дисбактеріозу кишечника, нефриту.
Використовуйте моркву у своєму раціоні !


Сеньйор-помідор
 Назва помідор походить від італ. Pomo d'Oro - золоте яблуко. Справжня назва була у ацтеків - томатль, французи переробили в фр. tomate (томат).
Батьківщиною помідорів вважають Перу, вірніше, прибережну смугу суші між північною частиною Чилі та Еквадором, де цю культуру вирощували задовго до появи європейців.
Довгий час томати вважалися неїстівними і навіть отруйними. Європейські садівники розводили їх як екзотичну декоративну рослину. В американські підручники з ботаніки увійшла історія, як підкуплений кухар намагався отруїти стравою з помідорів Джорджа Вашингтона.
У 1822 році полковник Роберт Гібон Джонсон публічно з'їв відро томатів прямо на сходах будівлі суду в місті Салем, Нью-Джерсі. Двохтисячний натовп, що зібрався на виставу, з подивом виявив, що відставний військовий зовсім не збирається вмирати в жахливих муках - і помідор стрімко став  популярним. Помідори - плоди томата - з точки зору ботаніки - багатогніздні паракарпні ягоди. В англійській мові не існує різниці між термінами фрукт і плід. Існує щонайменше 10 000 різновидів томатів.  
Завдяки великому вмісту так званого "гормону щастя" серотоніну, помідори здатні чудово піднімати настрій навіть в самий сумний і похмурий день.
Помідор - один з найпопулярніших овочів - щорічно в світі виробляється більше 60 мільйонів тонн помідорів.
В одній склянці томатного соку - половина добової норми вітаміну С ї провітаміну А, які активно підтримують імунітет.
Медики вважають, що регулярне споживання помідорів, томатного соку, томатної пасти, кетчупа й інших томатних соусів може істотно скоротити ризик розвитку онкологічних захворювань.
У помідорах червоних сортів більше поживних речовин, ніж у жовтих.
Вживати томати можна щодня!
 
Чекайте! А ви помітили, що тут чогось не вистачає? Додавши найвідданіших друзів -  родину Цибулевих,  ми отримаєм   набір продуктів  українського борщу. Ну так, у нас вийшов пісний борщ. 
Якщо ви не байдужі до свого здоров'я-запрошуємо вас до переглядів 
матеріалів, представлених на нашій книжковій виставці. 
Не будьте байдужими до свого здоров'я !
 

Календар
«  Лютий 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Календар свят
Календар свят України. Мова ділового спілкування

Перевір знання